4 Nisan 2012 Çarşamba

Şehrin merkezinde ama çok uzakta!


Geçtiğimiz hafta içinde, her zaman yürüdüğümüz yerlerin dışında yürümeye karar verdik.
Ve keşfettiğimiz bölge şehre o kadar yakınken, o kadar uzak kalmış ki. Burası her İzmirlinin bildiği Varyantın üzerindeki mahalle. Uzun yıllardır burada yaşamama rağmen, buraya ilk kez geldiğime şaşırdım. Bizim için asıl şaşırtıcı olan da, zamanında burada epey güzel taş evlerin olduğu. Konumuna ve evlerin güzelliğine baktığımda, ancak varsılların yaşayabildiği bir semt olduğu anlaşılıyor. Manzara muhteşem. Karşıyaka, Konak, Bornova ve tabii körfez gözlerinizin önünde sereserpe. 
Ben İzmir'de böylesi güzel tarihi evlerin pek olmadığını düşünüyordum. Alsancak gibi eskiden Levantenlerin yaşadığı semtler dışında, tarihi evler o kadar az ki...
Üzüldüm, gerçekten üzüldüm. Böyle güzel evlerin bir köşede fiziken şehre yakın ama dışlanmış olmasına. Kentsel dönüşüm burada çok eskiden yaşanmış. Ne olmuş da burası bi kenara atılmış. Dağın başına yapılan çirkin mimarili dubleks bilmem ne evleri çok değerli oluyor, böyle şehrin merkezinde harika manzaralı semt, öksüz bırakılmış. Bazı insanlar, her şeye rağmen bu tarihi evleri belki sonradan satın almışlar, belki ilk sahipleri bilmiyorum; restore edip oturmaya devam ediyorlar. Diğer evlerse harap bitap, öylece durup duruyor.  Konak meydanı maket gibi, insanların sağa sola koşturmaları, otopark, belediye otobüsleri v.s. maket alanının canlanmış hali gibiydi. 
İstanbul'da olsa burası diye düşündüm mutlaka bu evler yeniden sahiplenilir ve kente tekrar kazandırılırdı. Oysa yaşamaya çalışan bu mahallede bir bakkal bile yok. İhtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz küçük esnaf yok. 
Bizde belediye özellikle İzmir ve Konak Belediyesi böyle şeylere önem vermiyor. Daha çok göz önünde olan küçük icraatlarla takdir edilmek istiyor. 
Tadilattan geçmiş bazı evlerin fotoğraflarını çok istediğim halde çekemedim. Diğer evlerde gördüğünüz gibi harap halde. Aslında buranın mahalle olarak restorasyondan sonra çeşitli tasarımcıların, butik pansiyonların, küçük lokantalardan oluşan bir mahalle olmasını çok güzel olurdu. Evet koca bir Du eki. Neden biz de her şey göstermelik oluyor. Burası Konak Meydanı'na o kadar yakın ki. Hemen arkası ise, İkiçeşmelik'te yeni ortaya çıkarılan Agora Meydanı.
Var. Evet tarih var, güzelik var ama bunları gerçekleştirecek Yönetici yok. Koltuklarda oturanlar Yöneteme-yici. 
Neyse... Eğer İzmir'de oturuyorsanız ya da bir gün buraya yolunuz düşerse varyantın üzerindeki bu mahalleye de uğrayın derim. Hele bi camisi var ki, çok güzel. Taş yapı ve bamya minareli.
Şimdi buyrun fotoğraflara...






















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...