13 Aralık 2015 Pazar

Çöpünü at, çevreyi kirlet!


Cnn Türk'de, Yeşil Doğa isimli programı yapan Güven İslamoğlu, dün gece yine her zamanki gibi, insanların bıraktığı naylon poşetleri, su petlerini, aluminyum tencereleri, gazete kağıtlarını, araba lastiklerini v.b nesneleri topladı. Bunu yaparken de milyonuncu kez, doğaya gidildiği zaman bu geri dönüşümü binlerce yıl sürecek, katı atıkların, doğanın kalbine, bu kadar umarsızca, saygısızca atılmaması gerektiğini söyledi.
Dün gece muhteşem doğasıyla Yedi Göller'deydi. İnsan o doğanın güzelliğini televizyondan görüyor. Ya oradaki sesler, kokular nasıldır kimbilir? Ama, mangal yapan mangalcıların öbek öbek çıkan dumanları yüzünden, kuşlar artık orada durmuyormuş. İnsanların ulaşmasının zor olduğu ve pek de kimsenin pek bilmediği yerlere kaçmışlar.
İnsanlarımız, insanlarımız...
Sorsanız şu mangal yapanların yüzde doksanı memleketini çok seven vatanseverdirler! Ama çok sevdiğin vatana ne yapıyorsun dediğinizde, ne cevap vereceklerini çok merak ediyorum doğrusu.
Ellerindeki su şişelerini, kağıtları, meyve kabuklarını sigara izmaritlerini, doğanın kalbine hiç gocunmadan atıp giderler.  
Dumanlarını salarlar. Hayır anlamıyorum, bu et manyaklığı nedir? Gelmişsin mis gibi doğaya ha babam ye dur. Yürüyüş yapmak, gittiğin doğayı izlemek, hissetmek gibi bir düşünce yok! Arabayla geldikleri yerden ormana girince şöyle bir bakınırlar ve sonra "haaaa, nerde la, nerde bu mangal yapcamız yerler, Bünyamin Abiii sen kömürleri getir haaağğğ" derler ve etleri pişirdikten sonra hiç bir yeri görmeden huşu halinde yiyip, doğayı hissetmeden, bakmadan basar giderler. Tabii çöplerini de boca etmeyi ihmal etmeden!
Eskiden pikniklerde ne böyle mangal vardı ne de doğayı kirletmek. Pikniğe gitmeden önce evde kuru köfte, börek, peynir, yumurta v.b yiyecekler hazırlanır, yedikten sonra da çöpünü evine getirip, belediyenin çöp tenekelerine atılırdı.
Vatansever piknikçiler böyle! Ne doğaya karşı, ne hayvanlara ne de  insanlara karşı pek merhametli olduklarını sanmıyorum. Bu sanma meselesi, benim fikir yürütmemle alakalı değil. Davranışlarını gözlemledikçe bu apaçık ortada.
Öyle bir ceza sistemi olmalı ki, bu insanları caydırmalı. Cezayı bırakın, Orman İşletmesi, oraya gelen insanlar için mangal ocakları yapmış. Ne demek bu böyle? Bir ormanın içinde mangal olmasını benim aklım almıyor. Zaten her yaz kasten ya da vurdumduymazlıktan dolayı ormanlar yanıyor, bir de sen kalk mangal yap. Arabalar ormanın içine kadar giriyor. 
İnsanların duyarsızlığına, sanki teşvik veriliyor.
O çöpleri bırakanlar tespit edilip- bir poşet bile olsa- en az bin tl lik ceza yaptırımı uygulansa, insanlar çevre konusunda o kadar hassas olurlar ki.
Bizim insanımız böyle diyorum da, sanki başka ülkelerde insanlar farklı mı? Onlara da bu şekilde aymazlığı itelesen, çevreyi mahvetmesine izin versen onlar da aynısını yapar. Yıllarca çevreye önemi gerektiği zaman cezayla ve çocuk yaşta eğitim vererek  vardıkları sonuç ortada.
Biz de eksik olan çevre konusundaki kanunlar. Sanki ne kadar kirletirsen kirlet, bu doğa bitmez ve bunun insana geri dönüşü olmazmış gibi düşünülüyor olmalı.
Velhasıl kimsenin çevreyi taktığı yok.
İnsanlar için mal önemli. 
Zihniyetin maldan ibaretse, sonuç böyle olması kaçınılmaz.

8 yorum:

Begonvilli Ev dedi ki...

Çok içimi acıtan bir konu bu. Ne yazık ki, burası da öyle. Cennet köşesi diyebileceğimiz yerlerde iğrenç çöp yığınları, özellikle pet şişe ve naylon poşetler,gün geçtikçe azalacağına çoğalıyor. Şunu gördüm ki,çevre temizliği konusunda köylüsü de kentlisi de duyarsız. Duyarlı insanların çabaları pek işe yaramıyor çünkü diğer kesim sayıca çok fazla.

Nerde Trak Orda Bırak dedi ki...

Sormayın, insanlar doğayı koruyacağına sanki intikam alır gibi bir tutum sergiliyorlar. Bu kadar vicdansızlığı aklım almıyor. Cezai yaptırım olsa diyeceğim ama biz söylüyor biz dinliyoruz. Kimsenin bir şeyi umursadığı yok.

Begonvilli Ev dedi ki...

Öyle bile olsa kirletmeye,harap etmeye kıyamaz insan. Nasıl bir ruh yapısıdır çözemedim.

Nerde Trak Orda Bırak dedi ki...

Öfke, nefret kusuyorlar.Aklım almıyor bu kadar sevgisizliği, nefreti. İnsan görünümlü yaratıklar :(

RABİA SERTELİ dedi ki...

Maalesef, içler acısı...

Nerde Trak Orda Bırak dedi ki...

Maalesef :/

Ruhsuz Atmaca dedi ki...

Çok acı, kimse empati kurmuyor, günlük dertler geleceği yok etmiş, sanki biri temizleyecek hissi var herkeste yazık.

Nerde Trak Orda Bırak dedi ki...

Bir de vurdumduymazlık ve tembellik eklenince; manzara ortada.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...