2 Mayıs 2012 Çarşamba

İzmir film festivali'nin ardından: En İyi film NAR



İzmir film festivali 12 yıldan beri yapılmıyormuş. Doğrusu ya yapıldığı dönem çok yoğun çalıştığımdan haberim bile olmuyordu. Sinema sevgim genellikle cuma geceleri gittiğimiz gişe filmlerini izlemekle kalıyordu. Nerde festival filmlerine gideceğim.
Bu yıl uzun aradan sonra tekrar başlayacağını duyduğumda çok sevindim. Ne var ki bu sefer de evde tadilat, badana, çöp atma işleri vardı. Ah haahh:)) duyan da evimizi çöp ev sanacak.
Marangozun geç gelmesi işlerin akışını planladığımızdan geç yapmamıza, haliyle festivali sonundan yakalamamıza neden oldu.
Bütün bunlara rağmen iki filmi de izleyebildik. Her ikisini de, çok ama çok beğendim. İlk izlediğim film yönetmenliğini Tayfur Aydın'ın yaptığı İZ filmiydi. Günümüz sorunlarına gerçekçi bir bakış açısıyla bakmıştı. Başta ailenin babasına inadına karşı öfkelenseniz de, filmin sonundaki sürpriz sayesinde haklılığını anlıyorsunuz.
Diğer izlediğim filmse yönetmenliğini Özcan Alper'in yaptığı “Gelecek Uzun Sürer” filmiydi. Bu film Alper'in ikinci uzun metrajlı filmi. İz filmiyle ortak sorunlara eğilmiş. Özcan Alper'in sinemasını çok beğeniyorum. Angelopoulos'un izlerini görebiliyorsunuz. Hep bir arayış hali ve uzun gibi görünen yitip giden zaman. Benim için sürpriz olansa Alper'in anne babasının da, sinemaya gelmiş olması ve konuşmalarına şahit olmamdı. Tabii burada konuştuklarını anlatmam yakışık almaz ama mütevazı ve başarılı yönetmen Alper'in efendiliğinin aileden gelen bir genetik kod ve görgü olduğunu anlayabiliyorsunuz.
Nar filmini çok izlemek istememe rağmen maalesef izleyemedim. Desem e gelirse artık kısmet diyorum.
Yönetmen Ezel Akay, oyuncular Işık Yenersu, Rıza Sönmez sinema yazarı Murat Özer görüntü yönetmeni Uğur İçbak'tan oluşan Ulusal Uzun Film Yarışması Jürisi Ümit Ünal'ın yönetmenliğindeki Nar'ı En İyi Film ödülüne layık buldu.


 Murat Erşahin, Burcu Aykar ve Çağdaş Günerbüyük'ten oluşan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) jürisi Ruhi Karadağ'ın Simurg filmini birinci seçerken; Oğuz Onaran, Oğuz Adanır ve Mutlu Parkan'dan oluşan Akademi Jürisi de tercihini Nar'dan yana kullandı.



En İyi Film: Nar
Jüri Özel Ödülü: Simurg (Ruhi Karadağ)
En İyi Yönetmen: Tolga Örnek (Labirent)
En iyi Senaryo: Ümit Ünal (Nar)
Çiğdem Vitrinel – Şebnem Vitrinel (Geriye Kalan)
En iyi Kadın Oyuncu: Şebnem Hassanisauchi (Geriye Kalan)
En iyi Erkek Oyuncu: Gün Koper, Ayberk Pekcan, Bedir Şirin (Aşk ve devrim)
En İyi Görüntü Yönetmeni: Burak Kanbir (labirent)
Siyad En iyi Film: Simurg (Ruhi Karadağ)
Alim Şerif Onaran Akademi Ödülü: Nar (Ümit Ünal)
En iyi Film: Selim Demirdelen (Nar)
En İyi Sanat Yönetmeni: Adalı Aksoy (Aşk ve Devrim)
En iyi Kurgu : Oğuz Çelik (Labirent)

Seneye umuyorum ki, baştan sona festivali takip edebileyim.





Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...